In de opleidingsfase ligt het accent op het leren zorgen voor jezelf en je omgeving. Dit wordt dan geleidelijk uitgebreid naar de zorg voor een ander en de verzorging in een zorginstelling. de leerlingen krijgen volgende vakken:
- maaltijdzorg: bereiden van eenvoudige gerechten tot volledige menu’s, opdienen en afruimen van maaltijden, boodschappen doen, omgaan met geld, voedingsleer
- huishoudkunde: schoonmaken, interieurinrichting, wassen, strijken, klein verstel
- gezondheidszorg: zelfzorg, hygiëne, EHBO, veiligheid, omgaan met medicijnen
- beroepsvaardigheden: communicatie, respectvol omgaan met de medemens en aanleren van de juiste arbeidsattitudes.
In de kwalificatiefase leren de leerlingen zelfstandig werken, hun werk organiseren en vaardigheden die een logistiek assistent nodig heeft. Tijdens de lessen gaan zij onder begeleiding van de leerkracht deelaspecten van het werk oefenen in een instelling ( LWM). Gedurende een stageperiode van enkele weken werken zij er zelfstandig mee.
Belangrijke basistechnieken zijn: zorg voor maaltijdgebeuren, het ordelijk houden van afdelingskeuken en eetplaats, kamers in orde brengen, zorg voor het linnen, transport van patiënten en bewoners, ondersteuning bij animatie. Ze leren inzicht verwerven in werkschema’s, werkmethodes en beroepsgebonden begrippen. Huishoudelijke vaardigheden worden uitgebreid en verder geoefend.
Tewerkstelling: Onze leerlingen kunnen tewerkgesteld worden als logistieke steun in de zorgsector, onder andere in een bejaardentehuis of ziekenhuis